Home » Skräppäys » Värit

 

VÄRIT SKÄRPPÄYKSESSÄ


väritskräppäyksess
Valmis sivu
Värit puhuttavat aina. Makuja on monia ja on vaikeaa antaa takuu varmoja ohjeita värien käytöstä. Muutamia vinkkejä voisin kuitenkin antaa niille, jotka kokevat värien
käytön vaikeana.

Minä olen aina rakastanut värejä. Käsillä tekemisen kautta värit ovat saaneet isomman merkityksen elämässäni ja työt, niin omat kuin muidenkin, puhuttelevat minua aina juuri värien kautta.Skräpätessäni sivujeni värimaailma lähtee yleensä kuvasta. Haen sävyjä silmämääräisesti valokuvan perusteella. Kahlaan läpi paperivalikoimiani ja etsin täydellistä sävyä. En harrasta valmiita pakkeja, mutta heittelen alkuvaiheessa suunnilleen sopivan värisiä papereita ja koristeita pöydälle. Katso alla olevasta kuvasta mitä värejä olen poiminut valokuvasta.

Mutta hetkinen. Eihän yllä olevasta sivusta löydy edes kaikkia noita kuvasta poimimiani sävyjä! Suurin osa sivusta on ruskeaa, jota valokuvasta ei edes löydy. Näin on.
Valokuvasta poimittu värimaailma ei välttämättä tarkoita juuri samojen, kuvassa esiintyvien värien käyttämistä, vaan niihin sopivan värimaailman luomista.
Sivu voi kuitenkin muodostua ihan muista väreistä kuin mitä valokuvasta löytyy ja toimia silti moitteettomasti. Kaikkia kuvan värisävyjä ei luultavasti pysty eikä kannata käyttää, sen sijaan kannattaa aina pohtia värien intensiivisyyttä ja niiden suhdetta toisiinsa. Tämäkin leiska näyttäisi varmasti hyvin erilaiselta punaisella taustalla.
Luonnollisestikkaan en tutki valokuvani saatika valmiin sivun sävyjä tietokone avusteisesti. Tässä kuitenkin aika selkeästi hahmottaa miten olen valinnut omat koristeeni tähän kyseiseen sivuun joka tällä hetkellä sattuu olemaan yksi lemppareistani.
väritskräppäyksessä
Kuvasta poimitut värit
väritskräppäyksessä
sivusta ja kuvasta poimitut värit
väritskräppäyksessäSamassa sommitelmassa yhteen sopivat yleensä värit, joita yhdistää jokin tietty ominaisuus (esim. samansävyisyys). Samoin värit, jotka poikkeavat toisistaan vain yhden ominaisuuden suhteen, soveltuvat erittäin hyvin yhdessä käytettäväksi. Rauhallisen kokonaisuuden saat, kun valitset yhden sävyn hallitsevaksi. Työn viimeistely jää kuitenkin aina luovan mielikuvituksen ja skräppääjän oman vaiston varaan.