Home » Skräppäys » Ohjeita aloittavalle skräppääjälle

 

MITEN ALOITTAA SKRÄPPÄYS?

mitenaloittaaskräppäysAlkuun ison paperin hallitseminen voi tuntua vaikealta. Elementtien sijoitteluun voi ottaa avuksi valmiita luonnoksia. Erilaisia luonnoksia löytää helposti vaikka googlaamalla. Valmiiden luonnosten pohjalta voi rakentaa koko sivun tai ottaa elementtejä eri luonnoksista ja yhdistellä niistä omansa. Luonnosten käyttäminen on omiaan myös silloin kun etsii inspiraatiota omaan työhönsä. Kurkkaa keräämäni luonnokset Pinterestistä.

 

 

 

Skräppäyshaasteet

mitenaloittaaskärppäys
Luonnos

Hauska tapa päästä sisälle skräppäyksen maailmaan ovat erilaiset haasteet. Suomessa toimii useampia haasteita joihin voi osallistua skräppisivulla, esimerkiksi Skräppihetkiin,  P*skikseen ja Amalian haasteisiin. Englanninkielisiä haasteita joista itse olen tykännyt ovat Scrap365 ja CSI. Lisäksi löytyy paljon muita haasteita joihin voi ottaa osaa. Haasteisiin osallistuvan ei kannata miettiä omaa tasoaan ja osaamistaan liikaa. Ensisijaisesti kyse on itsensä haastamisesta ja inspiroitumisesta!

Haasteita on erilaisia, osassa määritellään aihetta, osassa annetaan valmis luonnos ja osa saattaa antaa määreitä niin väreille, aiheille kuin tekniikoillekkin.

Haasteisiin osallistutaan yleensä julkaisemalla oma työ omassa blogissa ja linkittämällä blogi postaus sitten haasteblogiin. Haasteissa on erilaisia sääntöjä ja ne kannattaa lukaista läpi ennen omaa postausta. Toisissa haasteissa vaaditaan, että työ ei osallistu muihin haasteisiin, sen pitää olla ennen julkaisematon tai se ei saa olla digiversio.

Haasteisiin voi osallistua, vaikka Englanti ei kovin hyvin taittuisikaan. Haasteissa ei arvostella kielitaitoa, eikä sivujakaan, vaan annetaan kannustavaa ja mukavaa palautetta. Se, että ei voita, tai ei valita tähtikaartiin, ei tarkoita, että työsi olisi huono. Jotkut itselleni tärkeät, omasta mielestäni erityisen onnistuneet työt eivät ole saaneet lainkaan huomiota haasteissa ja joskus yllättävät työs taas ovat nousseet esille.

Suomessa ei ole samanlaista kulttuuria nostaa esille “parhaita” töitä, joten kynnys osallistua voi olla pienempi. Ei kuitenkaan kannata tehdä sivuja muiden takia. Haasteet eivät ole kilpailu, vaan mukavaa yhteisöllisyyttä harrastuksessa jota usein tehdään yksin.

Alkuun en itsekkään oikein tohtinut osallistua ulkomaisiin haasteisiin, pelkäsin kieltä, taso vaikutti hurjalta ja olin epävarma säännöistä. Mutta kysymällä oppii! Sanakirja apuun ja muut suomalaiset! CSI:n haasteestakin valitsen monesti ne osat jotka ymmärrän, luonnoksissa ei tarvitse ymmärtää sitäkään vähää.

mitenaloittaaskäppäys   mitenaloittaaskräppäys   mitenaloittaaskräppäys

Kurssit

Jos skräppäyksen aloittaminen vieläkin tuntuu vaikealta, on mahdollista osallistua skräppäyskurssille. Kurssilla pääsee kokeilemaan erilaisia välineitä ja tekniikoita ilman, että tarvitsee itse investoida  suuria määriä rahaa. Kurssilla on helppoa saada nopeasti vastaus mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja nauttia yhdessä tekemisestä! Kursseja järjestetään niin paikallisesti kuin verkossakin. Lue lisää kursseista, kurssit välilehdeltä.

Oma tyyli

Monilla pitkään skräpänneillä on oma tunnistettava tyyli. Skräppäystapaamisissa ihmiset tunnistaa paremmin töiden perusteella kuin naaman. Oma tyyli ei kuitenkaan synny hetkessä. Skräppäys on monen asian summa ja samalla lailla kuin muussakin käsillä tekemisessä tyyli syntyy tekemällä ja kokeilemalla.

Paras ohje aloittavalle onkin ryhtyä rohkeasti työhön! Harjoitus tekee mestarin, eikä kysyvä tieltä eksy.