Home » Skräppäys » Mixed media

 

MIXED MEDIA

Mixed media eli sekatekniikka tarkoittaa teosta, jossa yhdistellään eri tekniikoita ja materiaaleja samaan teokseen. Kun skräppäyksessä yleensä käytetään valokuvaa, ei se mixed mediassa ole olennaista.

Skräppäyksen yhteydessä mixed medialla tarkoitetaan usein erilaisten tekniikoiden ja materiaalien vapaata soveltamista. Skräppäys voi parhaimmillaan ollapuhdasta askartelun iloa, väriterapiaa, omaa aikaa, itsensä toteuttamista, leikkimistä ja kokeilua. Ei tarvitse osata piirtää eikä maalata saadakseen aikaan kaunista ja itsensä näköistä jälkeä. Mixed median käyttö lisää oman tulkinnan osuutta skräppäyksessä. Eri elementtien yhdistely on kiehtovaa. Tekee mieli kokeilla uutta, antaa tunteiden viedä ja näkyä. Mixed Media antaa skräppäykselle persoonallisen ilmeen ja lisää sivun kolmiulotteisuutta.

mixed media

Mixed mediassa voi käyttää mitä erilaisimpia materiaaleja, paperin lisäksi voit käyttää metallia, puuta, kaikenlaista löytötavaraa, muovia ja kangasta. Materiaalien kiinnittämiseen voit käyttää esimerkiksi Gel Mediumia. Halutusta lopputuloksesta riippuen voit käyttää eri paksuisia Gel Mediumeja samassakin työssä.Gel Medium kuivuu pitkään, jopa toista vuorokautta. Ota tämä huomioon työskennellessäsi.

Gesso

Gesso on valkoinen, peittävä, syntteettinen yleispohjustusaine, jota perinteisesti on käytetty huokoisilla pinnoilla estämään värien liiallinen imeytyminen pohjamateriaaliin ja toisaalta se tarjoaa väreille optimaalisen kiinnitysalustan. Gesso myös vahvistaa pohjaa ja luo siihen tekstuuria.

Gessolla voidaan pohjustaa lukuisia erilaisia rasvattomia materiaaleja. Koska gesso ennemminkin kiinnittyy pintaan kuin imeytyy siihen, tulisi pinnan olla hieman karkea. Sopivia pintoja ovat pellava- ja puuvillakangas, paperi, kartonki, pahvi, kovalevy, lastulevy jne. Gesso levitetään leveällä litteällä siveltimellä, paletti- tai muulla veitsellä, vanhalla luottokortilla tai maalaustelalla. Erilaisilla levitystavoilla saat erilaisen lopputuloksen, huomioi tämä työskennellessäsi ja kokeile rohkeasti erilaisia tapoja!

mixed media2

Gesso kuivuu muutamassa tunnissa munankuorenkiiltoiseksi, joustavaksi, vettä kestäväksi, erittäin lujaksi ja kellastumattomaksi kerrokseksi.

Gessolla pohjustetulle pinnalle voidaan maalata kaikilla väreillä, kuten öljy-, akryyli- ja vesiväreillä. Välineet tulee puhdistaa välittömästi käytön jälkeen vedellä ja saippualla. Erityisesti leimasimet kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen.

Gesso on pääsääntöisesti valkoista, mutta nykyisin saatavilla on jo sekä värillisiä, että väritöntä gessoa. Gessoa voi myös itse värjätä akryylimaaleilla. Mustaa gessoa suosittelen ostamaan, mikäli sellaiselle on tarvetta. Mustassa gessossa titaaninvalkoinen väripigmentti on suoraan korvattu mustalla pigmentillä.

Gesson käyttäminen skräppäyksessä

Yksinkertaisin tapa tuoda tekstuuria sivuun on levittää gessoa luottokortilla suoraan sivun pintaan ohueksi kerrokseksi. Tämä peittää sivun oman kuvioinnin osittain, mutta riippuen gessokerroksen paksuudesta, kuultaa alkuperäinen kuvio vielä gesson alta. Tätä kutsutaan gessopesuksi.

Voit myös tarkoituksella gessopestä vain osan paperista, jättäen osan paperista näkyviin. Tämä muodostaa hienoa vaihtelua värin imeytyvyyden suhteen. Epätasaista pintaa voi käyttää tarkoituksella tehokeinona.

Gesson avulla voit myös liimata paperin pintaan erilaisia elementtejä tekstuuria ja kolmiulotteisuutta tuomaan. Gesso tasoittaa eri materiaalien värieroja ja yhdistää kerrokset yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Gessoa voi käyttää myös erilaisten sabluunoiden ja maskien kanssa. Tällöin maski asetetaan paperia vasten ja luottokortin avulla gessoa levitetään maskin päälle ja poistetaan maski varovasti heti kun gesso on levitetty.

Gessolla voi myös leimata, sitä voi roiskia sivuun ja valuttaa. Vain mielikuvitus on rajana!